Posbank, Planken Wambuis, Reijerscamp

Posbank, Planken Wambuis, Reijerscamp

N

Natuurmonumenten wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van de natuur. In Nationaal Park Veluwezoom (Gld) wordt er gewerkt aan de verbetering van het stelsel van wegen en paden om kwetsbare gebieden en wilde dieren zoveel mogelijk te ontzien. Waar mogelijk worden aparte paden voor verschillende doelgroepen aangelegd. Door de paden slimmer neer te leggen, kunnen de beheerkosten worden beperkt. Ook wordt in het park het Wandelnetwerk Veluwe aangelegd. Als dat klaar is, kun je van knooppunt naar knooppunt lopen.

1.) Posbank

De naam Posbank is wat verwarrend, want officieel gaat hier om een grote stenen bank die gelegen is in het Nationaal Park Veluwezoom en genoemd is naar een voorzitter van de ANWB, de heer G.A. Pos. Wij hebben het echter om het omliggende natuurgebied dat daardoor die naam heeft gekregen. Officieel heet dit deel van de Veluwezoom namelijk Herikhuizerveld, maar de meeste mensen gebruiken net als wij Posbank. Het maakt eigenlijk niet uit, want het draait natuurlijk vooral om het mooie landschap. Met name aan het eind van de zomer kleurt het heuvelachtig natuurgebied pimpelpaars vanwege alle bloeiende heide, en is een een populaire plek om er vanuit Wolfheze naar toe te fietsen of om er te gaan wandelen.

Posbank.

Het bekendste punt van de Veluwezoom, de mooiste top van Nederland (verkiezing ANWB), bijna het hoogste punt van de Veluwe met haar 90 meter boven NAP. Kortom: niet te missen! Het uitzicht is adembenemend: je kijkt uit over het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. In augustus kleurt de omgeving helemaal paars als de heide in bloei staat.

In de ochtend is het dringen geblazen tussen de fotografen die de zonsopgang op de gevoelige plaat willen vastleggen

Een jaarlijks terugkerend hardloopevenement is de Posbankloop. Elk jaar lopen zo´n 3.000 lopers uit het hele land mee met wat ook wel het ´mooiste hardloopparcours van Nederland´ wordt genoemd. De start en finish is in het centrum van Velp, het parcours loopt vrijwel geheel door het Nationale Park Veluwezoom.

2.) Planken Wambuis

Planken Wambuis is groots en weids en omvat heel verschillende soorten landschappen. Een groot deel van het gebied bestaat uit bos. Hier hoor je het getik van de spechten. Het Oude Hout is voormalig hakhout en ook echt eeuwen oud. De knoestige eikenbomen geven de bossen een mysterieuze aanblik. Op het stuifzand van het Mosselse Zand zijn er extreme temperatuurverschillen. In de winter voel je de koude wind met striemende regen, in de zomer geniet je van de droogte en warmte van de zon. Veel lieflijker zijn de uitgestrekte graasweides en akkers. In de zomer vol met gele bloeiers waar je tientallen veldleeuweriken ziet – uitbundig zingen boven in de lucht. Hier kom je bijna zeker een van de grazers tegen: Spaanse Sayaguesa runderen, wilde New Forest pony’s of Veluwse heideschapen.  Het natuurgebied De Planken Wambuis is op zijn allermooist als de heide paars bloeit. 

3.) Reijerscamp

In 2005 werden de voormalige akkers omgevormd tot natuurgebied Reijerscamp. Paden werden verlegd, er kwamen poelen, bosjes en een uitkijkpunt. Na de opening van het ecoduct van de A12 in maart 2013, staken de eerste edelherten voorzichtig het ecoduct over, om na het uitstapje terug te keren naar Planken Wambuis. Inmiddels verblijft een aantal herten vrijwel permanent op en rondom de Reijerscamp. De dieren kunnen zich van hieruit verder gaan verspreiden via het Renkums Beekdal tussen Renkum en Wageningen naar de uiterwaarden van de Rijn bij Wageningen. ”Natuurmonumenten heeft zich jaren ingezet voor de aanleg van ecoducten op en rondom de Veluwe om op die manier het leefgebied van dieren te vergroten”. 

Vorige Doorwerthse, Ginkelse en Wolfhezerheide

Reageer


Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden